Financiering

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heeft u geen overdrachtsbelasting, echter wel een aantal andere kosten als:

 • Afsluitprovisie van uw hypothecaire geldlening;
 • Notariskosten inzake hypotheekakte;
 • Kosten voor verzekeringen
 • Hypotheekrente tijdens de bouw over de grond en de vervallen termijnen;
 • Kosten eventueel meerwerk, afwerking woning en tuin

Hypotheekrente tijdens de bouw over de grond en de vervallen termijnen

U krijgt 2 overeenkomsten te tekenen bij de makelaar:
De koop- en de aanneemovereenkomst.
Het bedrag in de koopovereenkomst is het grondbedrag met bijkomende kosten (notariskosten akte van levering, architect, verkoopkosten etc.). Dit bedrag betaalt u bij de grondoverdracht bij de notaris. Indien u voor de koop van de grond en de woning een hypotheek heeft afgesloten gaat u vanaf dit moment de volledige rente en aflossing betalen.
Het bedrag dat in de aanneemovereenkomst staat betaalt u nog niet. Dit bedrag komt in een bouwdepot bij de bank. De bank gaat hieruit de termijnen betalen die door de aannemer aan u gefactureerd worden. Deze termijnen zijn genoemd in de aanneemovereenkomst. Het bouwdepot wordt steeds leger. Over het niet gebruikte bedrag van het in het bouwdepot krijgt u een rentevergoeding.

De rente is meestal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar zijn wel dubbele lasten.

Welke kosten mogen wel meegefinancierd worden en welke niet?

Het is niet (meer) mogelijk om voor uw nieuwe huis een hypotheek af te sluiten waarmee u alle kosten kunt betalen. U kunt maximaal 100% van de waarde van de gekochte woning lenen. De kosten die u bij een nieuwbouwhuis zelf moet betalen zijn:

 • Hypotheekakte;
 • Borgtochtprovisie (bij NHG);
 • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek;
 • Eventuele verzekeringen.

De meerwerk- en afbouwkosten van een nieuwbouwwoning kunt u meefinancieren. De meeste woningen worden standaard opgeleverd. Wilt u extra’s als uitgebreide keuken of badkamer dan kunt u (mits het binnen uw hypotheekmogelijkheden en/of NHG grens past) meefinancieren. Volume vergrotend meerwerk als uitbouw/dakkapel is meestal volledig mee te financieren. Wilt u meer weten over de financiering van de meerwerkkosten van uw woning neem dat contact op met onze hypotheekadviseur:

Kjeld van Bergen: 06-42154159 Mail: kjeld@vergeerfinancieeladvies.nl

Kan ik een hogere hypotheek krijgen als ik energiebesparende maatregelen neem?

U kunt als huiseigenaar en huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als u energiebesparende maatregelen neemt. Voor al deze maatregelen geldt als voorwaarde dat uw gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000,- is.

Bedragen extra lenen

 • U kunt maximaal € 9.000 extra lenen als u:

  • een energiezuinige woning koopt;
  • energiebesparende maatregelen treft, zoals: zonnepanelen, dakisolatie of een warmtepomp.
 • Koopt u een huis met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul? Dan kunt u een bedrag van €15.000 extra lenen.
 • U kunt €25.000 extra lenen als u van uw huis een NulopdeMeter-woning maakt. Dit betekent dat het huis door energiebesparende maatregelen in een jaar evenveel energie verbruikt als opwekt.

Wilt u meer weten over de financiering van de meerwerkkosten van uw woning neem dat contact op met onze hypotheekadviseur:

Kjeld van Bergen: 06-42154159 M: kjeld@vergeerfinancieeladvies.nl

NHG

Wat is NHG? NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. U kunt een hypotheek afsluiten met NHG. Voor een hypotheek met NHG betaalt u een eenmalige borgtochtprovisie van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Deze borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting en met betaalt met NHG vaak een lagere rente (verschilt per geldverstrekker en rentevastperiode, maar kan zomaar 0,6% zijn), dus de kosten kunt u terugverdienen.

Hoeveel kunt u lenen met NHG?

Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2023 maximaal € 405.000 zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot € 429.300 te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen.

Er kan niet zomaar van worden uitgegaan dat er extra ruimte voor energiebesparende maatregelen is bij nieuwbouw.

Standaard moet een aannemer al veel maatregelen meenemen om aan het bouwbesluit te voldoen. Hier heeft de koper dus geen extra kosten aan. Alleen als een koper in het meerwerk extra energiebesparende voorzieningen treft, kan er gebruik gemaakt worden van de extra ruimte.

Bewaar de facturen en bonnen van de aannemer goed. De bank heeft de facturen nodig voor betalingen uit het bouwdepot. U heeft de facturen ook nodig voor de belastingaangifte daar u moet kunnen onderbouwden dat de lening is besteed aan de aanschaf, verbetering en/of onderhoud van de woning.

Zo beoordeelden anderen ons